Inginerul care a cucerit lumea

 

            Universitatea Tehnică de Construcții București.

            Însorită zi la Construct Fest.

            Suntem înconjurați de tineri frumoși, zâmbitori și cu siguranță iubitori. Iubitori de viață, iubitori de plaiuri mirifice ale bunicilor, iubitori de clipe petrecute alături de scumpii părinți, iubitori de nostalgice amintiri cu învățătoarea din prima zi de școală, cu colegii de generală, cu năstrușnice întâmplări din anii de liceu...

            Oare când au trecut 18 ani ?

            Acești superbi copii au devenit, iată, adolescenți... Este vârsta întrebărilor. Unde? Care? Cum? Ce fel de? De  ce? Când?

            Și răspunsurile trebuie să apară...

            Cum când ? Acum, este vremea înscrierilor la facultate. Cum adică, vă întrebați care? La profilul tehnic, în construcții, pentru că ai imense satisfacții de a-ți vedea opera realizată de tine. Și poți să visezi... Încearcă să ai încredere în tine. Ce-ar fi să realizezi singur casa ta, căminul tău ? Dar, de ce nu?, biroul tău, blocul tău sau poate, cartierul tău, orașul tău și chiar ȚARA ta.  Să construiești pentru Țara ta. Să faci oameni fericiți, să vezi chipuri luminate, să  te simți împlinit... Sau poate vrei să zburzi prin Europa noastră, să construiești, să zbori, să te înalți ? Vrei mai mult ? Atunci, da, poți chiar să cucerești lumea !...

            Ei bine, veți vedea, nu ne jucăm cu cuvintele. Numai că, răspunsurile la aceste întrebări să le dați voi, dragii mei căutători ai drumului drept în viață...  Orice este posibil. Prin muncă, pasiune, încredere și speranță. Nu vă mulțumiți să ajungeți pe un drum ușor. Urcați muntele până în vârf, pentru că de acolo, de sus, veți vedea cel mai frumos peisaj, veți avea cea mai spectaculoasă priveliște. Veți uita eforturile, iar satisfacția va fi supremă.

            Am foarte multe modele. Sunt 200 de ani de învățământ superior tehnic în România. În 1818, Gheorghe Lazăr a întemeiat prima ,,școală de drumuri, poduri, șosele, mine și arhitectură" la ,,Mănăstirea Sfântul Sava".

            Anghel Saligny reușea din construcție metalică podul peste Dunăre în 1895. Apoi, craioveanul Gogu Constantinescu a proiectat și construit în anul 1906 primul pod  din beton armat în Parcul Carol și a realizat alte construcții de referință. A plecat în Londra unde a elaborat o nouă știință, sonicitatea, demonstrând că lichidele sunt compresibile. Acum exact 100 de ani, ,,transmisiunea prin vibrațiuni" a inginerului Gogu Constantinescu revoluționa întreaga lume prin aplicațiile sale. Prin invențiile sale, românul a cucerit mai întâi Londra, când a dotat 50.000 de avioane cu sistemul de tragere printre palele elicei, primul război mondial scurtându-se cu circa un an. Apoi, prin invențiile sale a fost numit în 1926 unul din cei ,,17 pionieri ai progresului tehnic din perioada 1900-1925", alături de mari inventatori: Eistein, Edison, Kelvin, Bell, Marconi. Astfel, prin geniul său, Gogu Constantinescu a cucerit lumea, fiind autorul a peste 400 de invenții.

            Este o mândrie pentru mine să-l văd pe inginerul Gogu Constantinescu cum este aplaudat și salutat de mii de francezi care-și scoteau pălăriile în semn de înalt respect în fața românului care a revoluționat tehnica din acele vremuri, când a prezentat la Paris, în 1926, automobilul cu cutie de viteze automată.

            Așadar, am demonstrat că se poate...

            Teoria sonicității ne-a fost transmisă în Facultatea de Utilaj Tehnologic de profesorul Alexandru Măruță, cel care l-a primit pe Gogu Constantinescu în anul 1963 și care a studiat sonicitatea preluată de la ilustrul înaintaș. Profesorul nostru este autor a 9 brevete de invenție, laureat al Premiului Aurel Vlaicu al Academiei Române. Am avut dascăli de excepție, care ne-au format personalitatea, ne-au învățat să visăm frumos, să devenim mai buni, mai exigenți, mai încrezători.

            Și noi am plămădit cu dăruire și entuziasm utilajele de construcții cu care s-au înălțat blocurile de pe Victoria Socialismului, Casa Poporului, metroul bucureștean și toate mărețele realizări dinainte și de după Revoluția din 1989.

            Facultatea de Utilaj Tehnologic a însemnat o școală de inginerie, o școală de formare profesională, dar, a fost, cu siguranță, o școală a vieții !

            La cea de-a 30-a aniversare a absolvirii facultății ne-am revăzut cu emoție colegii cu care împărțeam amfiteatrele din Plevnei și, uneori, terasele din centrul Bucureștiului. Fiecare s-a prezentat foarte scurt. Am auzit nume sonore ale unor mari companii din România conduse de cei care, în 1980, erau, la fel ca voi astăzi, la vârsta întrebărilor... Atunci, ei au ales Utilajul. La aniversare, au venit din toate colțurile lumii: din Londra, din Paris, din Frankfurt, din Toronto sau chiar din New York. Fericiți, împliniți, mai bogați în ani, cu siguranță și în bani, dar cu convingerea că alegerea lor a fost inspirată. Iar colega noastră, Amelitta Bărdescu este acum prodecanul facultății. Și vă va ajuta să răspundeți la ultima întrebare: Unde? Desigur, la Facultatea de Utilaj Tehnologic.

            Cu asemenea înaintași, cu asemenea dascăli, și voi puteți cuceri România, și voi puteți cuceri Europa, și voi puteți cuceri lumea... Puteți fi continuatori ai operei marelui savant Gogu Constantinescu, care, în urmă cu 100 de ani, a dat lumii întregi Teoria sonicității și peste 400 de invenții. Iar voi, adolescenții de azi, aflați la vârsta întrebărilor, pășiți cu dreptul într-o nobilă profesie.

            Aveți încredere, aveți curaj,

            Bun venit la Utilaj !

            Mult SUCCES în viață !

 

                                                                                   Ing.Sorin Mihăilescu

                                                                                   26 aprilie 2018, București

 

                                               www.utilajeconstrucții1985.ro


Loading Conversation